Racen in de hoogste kwaliteit

Roger Stinissen
5 min readMar 22, 2022

Microsoft, Google en Facebook zijn allemaal bedrijven die tot de verbeelding spreken. Opgezet door studenten en/of jonge ondernemers met een missie en overtuiging om in een behoefte te voorzien. En dit geldt ook voor Heusinkveld uit Groningen. Weliswaar een stuk kleiner maar ook door een aantal studenten opgezet die idolaat zijn van simracing. Ik ben samen met een aantal collega’s van TKP Pensioen op bezoek geweest bij Heusinkveld. Ik was vooral benieuwd of ik parallellen kon vinden met software ontwikkeling en testen en kwaliteit in het bijzonder.

Heusinkveld
Svend van der Vlugt is één van de compagnons van Heusinkveld. In de jaren 90 spraken de games van FIFA vooral tot de verbeelding maar in die tijd werd er ook al volop online geracet. Destijds kon je racestuurtjes en pedalen van bijvoorbeeld Trust bij de Dixons halen echter als je veelvuldig online racegames speelde dan kon je met enige regelmaat nieuwe pedalen halen.

Svend geeft uitleg over de instellingen van de racepedalen

Dit bracht Svend en Niels Heusinkveld op het idee om zelf racepedalen te bouwen. Vanuit een prototype ontwikkelden ze een set waar de hele wereld wellicht ook interesse in had. Meteen maar een online shop neergezet en de eerste 45 racepedalen aangeboden. Dezelfde avond werden er 38 pedalen verkocht. Destijds werd alles vanaf een zolderkamer geregeld en inmiddels heeft Heusinkveld een volwaardig pand met meer dan 30 medewerkers. Met name tijdens de corona jaren is er een enorme groei ontstaan en natuurlijk hebben de successen van Max Verstappen ook z’n effect op het simracen. Inmiddels is Heusinkveld partner van Williams esports, Mercedes AMG Petronas esports en Team Redline.

Kwaliteit
Heusinkveld zit qua racepedalen, handremmen en schakelpookjes in het hogere segment en hun producten vind je niet bij bijvoorbeeld Bol.com en/of Coolblue. Maar hoe zorg je ervoor dat je kwalitatief goede producten ontwikkeld en de klant tevreden houdt als er onverhoopt een defect optreedt?

Het merendeel van de mensen die bij Heusinkveld werkt is zelf ook fervent race fan. Ze doen zelf aan simracing dus ze kennen hun eigen producten, ze stellen zelf de eisen aan de producten om een goede race te kunnen rijden en eventuele wensen kunnen ze prima formuleren in requirements en use cases.

Bij de ontwikkeling van nieuwe producten wordt in het begin traject use cases geformuleeerd. Vervolgens wordt de vertaling gedaan naar requirements van alle verschillende onderdelen. Hierbij moet je denken aan requirements die Heusinkveld stelt aan de leverancier van rubberen ringen. Als hier een kleine afwijking in zit dan merk je dit meteen tijdens het bedienen van de racepedalen. Door hier in het begintraject bovenop te zitten voorkom je dat de klant het product terugstuurt en je hiermee klanten verliest.

Naast het formuleren van use cases en heldere requirements is er uiteraard nog een controle op het moment dat de onderdelen geleverd worden. Je zou de schroefjes, boutjes en rubberen ringen als kleine units kunnen beschouwen. Vanuit de leverancier verwacht je dat ze de requirements naleven. Echter is vertrouwen goed maar controle beter dus voordat de racepedalen geassembleerd worden, wordt eerst gecontroleerd of de losse units voldoen aan de gestelde eisen. Mocht er een afwijking worden geconstateerd dan wordt dit gerapporteerd vanuit de assemblagelijn en kan er actie ondernomen worden.

Assemblagelijn van Heusinkveld

Testen
Kwaliteit begint al bij het ontwerp, de requirements en het formuleren van goede use cases. Het uitvoeren van goede testen geeft inzicht in de kwaliteit van het product en kan waardevolle input leveren over onderdelen die nog verbeterd kunnen worden. Heusinkveld heeft voor het testen van hun producten een hele wand ingericht waarbij racepedalen in verschillende samenstellingen worden getest met pneumatische druk.

Endurance test racepedalen

Eigenlijk is het een endurance test waarbij de racepedalen voor langere tijd automatisch worden ingetrapt. Dit is een 24x7 proces waarbij alle pedalen zijn voorzien van een teller. Een aantal pedalen zijn al meer dan 700.000 keer ingetrapt. Dit doet Heusinkveld omdat zij de klant beloven dat zij een hoogwaardig product leveren die voor langere tijd meegaat. Dit kun je alleen beloven als je weet dat jouw producten dit kunnen.

Procesverbetering
Ondanks alle drukte neemt Heusinkveld ook de tijd om de data te analyseren die ze krijgen vanuit het assemblageproces, testen en uiteraard van de klant. In de raceplaatjes (platte vlak van een pedaal) bevonden zich in het verleden wel eens een aantal beschadigingen. Deze waren tijdens het transport opgetreden en dit zorgde voor uitval en dus extra kosten. Samen met de leverancier van de raceplaatjes hebben ze vervolgens een nieuwe krat ontwikkeld waardoor de raceplaatjes niet meer beschadigd kunnen raken. Een hele simpele oplossing in de logistieke keten die voor minder uitval bij de klant zorgt en dus minder kosten.

Speciaal ontworpen krat voor de racepedalen

Parallellen met software ontwikkeling
Bij Heusinkveld is het stellen van goede requirements en een goede klantrelatie onontbeerlijk. Een hapering in de keten of een kwalitatief minder goede levering van een onderdeel is meteen van invloed op het eindproduct. In geval van software is dit ook het geval. De kwaliteit van de software wordt bepaald door de zwakste schakel in het geheel.

Testen levert geen kwaliteit, het geeft alleen inzicht in de kwaliteit maar dan moet je wel duidelijk meetbare requirements hebben. Vandaar dat je vanaf het begintraject, dit kunnen ideeën maar ook prototypes zijn, de kwaliteit moet je waarborgen door middel van heldere en meetbare requirements. Als je hier in het begin traject voldoende tijd en energie in steekt, is er minder kans op rework of dat je producten volledig moet cancellen met alle kosten van dien.

Bij Heusinkveld is het ontzettend belangrijk om dit al in het beginstadium te doen aangezien het bijna onmogelijk is om modificaties in de hardware te doen. Een ander type moertje kan tot gevolg hebben dat andere onderdelen ook aangepast moeten worden.

Dank
We hebben een ontzettend bevlogen verhaal van Svend mogen aanhoren en heel veel gelijkenissen met software ontwikkeling gezien. We mochten de middag afsluiten met een aantal rondjes in de racesimulator.

Gebruikerstest in de simulator

--

--

Roger Stinissen

Currently work for ING as a DEV engineer. Most of the time involved in improving testing in the organization and teams.